Bandana/dreglis/scarf/bib

Dom har säkert fler namn än så. :-)

Som jag skrev igår så tänkte jag öva på att banka i tryckknappar. Så jag sydde dessa dreglisar. Vill ju inte testa tryckknappar för första gången i ett avancerat plagg som man riskerar att förstöra. Bankandet gick sådär, så jag behöver nog öva lite mer innan jag vågar mig på en body eller liknande.Material: Turkosa kaniner från Jnydesign, regnbågsrandigt från Stoff och Stil, turkos fleece på baksidan från Ohlssons, tryckknappar från Prym. Var svårt att välja tyger, hade lätt kunnat sy 5-6 till olika. Men jag hade bara turkos fleece hemma så jag utgick ifrån det när jag valde tyg till framsidan.

Mönster: Allt om handarbete. Verkar lite tjockt med fleecen på baksidan men det är så enligt mönstret. Meningen är att när barnet dreglar så blir trikåtyget på framsidan vått medan det våta inte går igenom fleecen. Därför förblir barnets tröja torr. Är ju lite obehagligt (och kallt) för de små när tröjan blir helt blöt framtill.

Vad jag önskar att jag hade upptäckt detta när mina barn dreglade. Mycket snyggare med en sån här i halsen jämfört med de haklappar vi hade.

Tryckknappsfobi

Jag har fram till nu undvikit att banka tryckknappar. Har liksom räknat med krångel så jag har helt enkelt inte vågat mig på det. Idag testade jag. Det var precis som jag trodde: jättekrångligt! Den första knappen blev sönderbankad men dom andra tre gick hyfsat. Har ni några husmorstips på lager? Hur gör man? Räcker två tyglager eller måste det vara tjockare emellan? Jag märkte att man måste banka rätt hårt med hammaren för att de ska fästa ihop ordentligt. Jag ska försöka lära mig så att jag kan sy kläder som kräver tryckknappar har jag tänkt. Och så en fråga till: vilket märke är bäst/enklast/billigast osv?

Nicke i rätt storlek

Lyckades köpa Nicke Nyfiken-påslakan på Jysk i en helt hopplös storlek. Passade varken vuxentäcke eller barntäcke. Så det blev till att klippa bort lite och sy nya sömmar. Nu passar det perfekt. Men vad trååååkigt det är att bara gasa på och sy raka sömmar. Man kan även undra vilket täcke det egentligen var tänkt att passa till.


Själva sängen är från Babyproffsen ifall någon undrar. Juniorstorlek, ljuvligt fin!

Kan även passa på att visa de alster som hänger strax ovanför sängen. Dessa gjorde ena sonen då han var 2 år gammal. Målat med fingerfärg på pannåer från Clas Ohlson. Snyggt!

Vinnande färgen?

Jag hade en liten omröstning för några dagar sedan, vilken färg jag skulle välja på mudden. Tackar för alla svar, roligt att se att åsikterna gick åt många olika håll. :-) Vinnande alternativen blev turkos och orange. Jag tänkte välja turkos, men jag har inte alls varit kompis med den röda mudden och den turkosa var i samma kvalité, så jag gjorde en helvändning... Kan säga att alternativet som blev hade ingen röstat på. ;-)


Vit!

Material: Vit interlockjersey från Nea Nobelle. Vit mudd av den dyrare och tunnare varianten från Ohlssons. Röd textilfärg Panduro. Självhäftande plast till att skära ut elefanten kommer från en lokal hobbybutik. Elefanttyg från Jofotex. Elefanttyget lade jag i kopiatorn och förstorade så jag fick en stor elefant.

Mönster: Yrväders, men med något längre ärmar än mönstret. Storlek 104 på lappen i nacken!

Elefanttröja

Tryckte lite elefanter häromdagen och så här blev den ena tröjan. Är inte alls nöjd med halskanten på den här tyvärr. Den blev för stor/vid. Men ena sonen har haft på sig den någon timme nu och den fungerar ok ändå.Smakråd?

Vilken färg på mudd ska jag välja på halskanten till den här tröjan?


Vit, röd, orange, koboltblå, mörkbrun, turkos eller lime?

Snygg tvillingsöm?

För att fålla upp nederkanten på en tröja kan man använda sig av tvillingnål. Jag har provat flera varianter och kommit fram till vad som blir snyggast. Om jag bara syr en vanlig söm med tvillingnålen så tycker jag att sömmen bubblar sig lite, tyget dras ut liksom. Lättar man på pressarfotstrycket så blir det bättre. Men allra bäst resultat blir det om man lägger två pappersbitar under pressarfoten, så att nålarna går emellan. Sömmen blir då som finast.Nu undrar jag om det finns något enklare sätt? *skrattar* Det är ju ganska krångligt att sy med dessa papperslappar, man ser liksom inte riktigt att sy rakt. Har ni några supertips så är jag tacksam!

Många elefanter

Ibland ändrar man sig under resans gång. Känner ni igen er? Denna tröja skulle få lite avvikande muddar i cool färg hade jag planerat. Men mitt i sömnaden ändrade jag mig. Så det blev vita muddar av två skäl:
1. Lättare att tvätta utan att ta hänsyn till sådant som färgar av sig
2. Lättare att matcha. Nu passar vilken färg som helst på byxor till.


Ingen unik kombination och sybloggare har nog sett den förr. Men snygg!

Så här sitter tröjan på 100 cm och 14,8 kg pojke:

Jag hade kunnat göra ärmarna lite kortare men å andra sidan är det bra om den passar hela vintern.

Mönster: Liza, exakt som den randiga i inlägget under.
Tyg: Jofotex. Langat av Älsklingsfrö som bor betydligt närmare butiken än vad jag gör. :-) Vita muddar från Ohlssons. Vit tråd till allt.

Randig tröjaDet blev en randig tröja i röd-marin-lime-blålila, med lime muddar. Första gången jag syr muddar och det gick bra, enklare än att sy muddkantsrullå måste jag säga. Passar fint med Me&I-byxorna i lime som jag lade med på bilden.
Men det var krångligt att få ränderna att passa ihop snyggt. Blir lite mer komplicerat då, inte bara att klippa tyg och nåla. Jag försökte passa ihop ränderna efter att jag läst detta inlägg i Barnsligts blogg, och sett att det verkligen blir mycket snyggare om ränderna passar ihop. Hur gör ni andra när ni syr i randigt? Försöker ni passa ihop ränderna så gott det går?

Material: Både trikåtyget och muddväven är från Eiser, köpt superbilligt på Tradera.
Mönster: Från Liza Yrväder. Storlek 104.
Bra: Att vi fick en till tröja att matcha med de limefärgade byxorna! Och att det flöt på bra när jag sydde denna, symaskinen Emma och jag är nu kompisar igen. ;-)

Blå uggletröja

Nu har det äntligen blivit en tröja av tyget jag färgade tidigare i sommar. En tröja med vissa bekymmer, jag fick sprätta flera gånger. Till slut blev det en röd kant även nedtill för det krånglade så mycket med sömmen att jag fick klippa bort lite. Halskanten ska jag sprätta upp och göra om för den blev lite bubblig. Men färgkombinationen blått och rött är alltid fräscht tycker jag. Hittade röda plyschbyxor på Lindex igår som kommer bli en perfekt kombination med tröjan!Fick för mig att jag skulle prova en dekorsöm på symaskinen i omlottsömmarna.


Mönster: Liza Yrväder. Toppenbra modell, lite smalare modell av tröja. Storlek 98/104 enligt Lizas mönster men den stämmer rätt bra med 104 i andra tröjor så jag säger 104.

Tyg: Egenfärgade ugglor, röd mudd från Ohlssons.

Bra: Att jag gillar färgkombinationen och tröjmodellen.
Mindre bra: Symaskinen och jag var inte alls kompisar igår så det blev inte riktigt som jag hade tänkt. Och att sprätta är ju sällan kul.


Tygtavla

Jag blev medlem på Google Reader där man kan se uppdateringar i de bloggar man önskar. Upptäckte då att min blogg har 26 st prenumeranter som kikar på nya inlägg på det viset. Skoj! *vinkar hej till er*

Det har varit dåligt med uppdateringar i sommar men nu är jag igång igen. Börjar med tygtavlan som faktiskt varit monterad länge men som fick upphängning först igår.Material: Det här tyget, kilram från Clas Ohlson, häftpistol. Det är bara att häfta fast tyget på träramen helt enkelt, från baksidan.

Tavlan hänger nu på väggen i barnens lekrum.

RSS 2.0