Två solhattar med Bamse

Mina barn kommer minsann inte att bränna sig i solen i sommar...
Två nya hattar! Röda med Bamse, Lille Skutt och Skalman på.

Bamsehattar1
Bamsehattar2
Bamsehattar3

Material: Rött Bamsetyg från Ohlssons. Köpte det på rea för något år sedan med tanken att sy påslakan. Men det blev aldrig av för barnen behövde egentligen inte fler påslakan. Billigt tyg, om jag minns rätt betalade jag bara 29 kr/meter. Enfärgat röd lakansväv som insida på hatten. Valde röd sytråd den här gången för jag tyckte mönstret var så brokigt att jag inte ville ha in en till färg. Vliseline för att stadga brättet som vanligt.

Toppen: Fina hattar! Bra mönster, bra passform. Tyget blir man glad av.
Lite sämre: att jag sydde lite fel och fick sprätta. Typiskt när man tror att man kan och glömmer att titta på beskrivningen.

Jag har fått dille på att sy solhattar. Men jag ska lugna mig ett tag nu. Tänkte sy ett par vårmössor snart i stället. Det behövs ju närmare i tiden än solhattar. Om man tittar ut nu har vi massor av snö och -12 grader så några solhattar lär vi inte behöva än på ett tag. Men det är ju så roligt att sy dem!

Innan sommaren kommer det att bli solhattar i det här tyget också:
Smurftyg
Ett litet smakprov...

Jag har bara inte bestämt vilken färg (enfärgad) jag ska ha på insidan av hatten. Förslag någon?

Uppdaterat: solhattmönstret finns i Allt om Handarbete nr 7 2007.


En till Pippi-solhatt!

Det blev en hatt till i Pippityget. Notera att jag här klippt ut lite annorlunda på tyget jämfört med den andra hatten, så att de inte skulle bli exakt lika. ;-)

Pippihatt3
Pippihatt4
Pippihatt2
Pippihatt1
Pippihatt5

Även denna hatt fick gul insida.

Solhatt med Pippi

Bilder på solhatten jag sydde igår. Det var den första solhatt jag vågat mig på och jag är riktigt nöjd.

Hatt1
Hatt4
Hatt3
Hatt5
Hatt2

Mönster: modifierat ur Allt om Handarbete.
Eftersom tyget var så mönstrat ville jag ha hela sidor och inte ett band i nederkanten innan brättet, så jag ritade om mönstret.
Material: Ljusblått Pippityg från Åhléns, kostar 70 kr/meter. Insidan är ett enfärgat gult bomullstyg från Ohlssons. Vliseline för att stabilisera brättet. Total kostnad ca 20 kr för hatten. Det blir ju lite tygspill när man försöker få in bra mönster i tyget på varje del.
Tidsåtgång: ca 2,5 timmar. Men då var det första gången jag sydde en hatt. Det går nog fortare nästa gång. Men ändå en reflektion: hur kan de sälja solhattar för 39,50 kr som de gör i en viss klädbutik. Med tanke på arbetsinsatsen för att sy en hatt?
Bra: att hatten sitter helt perfekt på sonens huvud. Att den blev så läcker i Pippityg och att ingen har en likadan!
Lite sämre: att den blå tråden tog slut helt oväntat så att det är två olika blå nyanser på stickningarna. Det syns dock inte om man inte synar jättenoga.

Fler solhattar blir det säkert innan sommaren kommer!

Pizzaslice

En pizzabit i velour. Komplett vesuvio med skinka, ost, tomatsås och degbotten. Skinkan är gjord av ett mjukt rosa band jag hittade på Ohlssons, det känns som velour ungefär. Tog ca 1 timme att sy färdigt, lite pilligt att sy fast alla skinkbitar.

Pizza

Kanelbulle

En bulle blev det sytt igår kväll. "Sockret" är vita rocaillepärlor som jag sytt fast.
Kanelbulle

Omsydda byxor

Efter en dags användning av de turkosa byxorna konstaterade jag att de åker ner i midjan, samt åker runt foten. Så muddarna vid fötterna sprättade jag lös och kortade av och sydde dit igen. Midjemudden orkade jag inte sprätta så den klippte jag lös, sydde två knapphål, och sydde fast mudden igen. Satte i ett snöre från en gammal luvtröja som jag inte har kvar. Nu fungerar det bättre!

Nya byxor
Nya byxor2

Näsduksfodral med bilar

När jag sydde kuddarna blev det en liten liten bit tyg kvar, precis så det räckte till två näsduksfodral.

Den första:
2
1

Och den andra:
43

Tyget klipptes 15,5 x 17,5 cm, fodertyg lika stort. Syddes precis som förra gången. Skillnaden den här gången var att jag sydde av hörnen så att det blev mer markerade hörn. Det var ett test men det verkar fungera fint.

Kuddar till myshörnan

Vi har en myshörna under trappan med madrass och kuddar. Den har inte riktigt matchat den övriga inredningen tidigare. Jag ville ha in lite åt det röd-orange-rosa hållet även i myshörnan. Men det mesta tyg som finns i de färgerna är så "flickigt" i stilen. Därför slog jag till direkt när jag såg detta tyg på Ohlssons. Röd bakgrund och motiv från filmen "Bilar". Kan det bli bättre?

kudde1
Ena sidan...

kudde2
...och andra sidan av kuddarna.

Det finns tyg till en tredje kudde som jag ska sy också (en till av den större sorten). Den större kudden är 50x50 cm och den mindre kudden är 37x37 cm.

Material: tyg från Ohlssons, 1 m för 99 kr. Räckte till tre kuddar. Dragkedjor från Tygpyssling, 5 kr per styck.
Bra: att jag fick öva på att sy dragkedjor. Jag kan inte minna mig att jag provat på det tidigare. Blev inte supersnyggt men på kuddar duger det.
Dåligt: att jag tittade på film samtidigt som jag sydde, så det blev att sprätta två gånger när jag inte riktigt tänkte till.

Uppdaterat: Nu har jag sytt även den tredje kudden men den kommer inte på bild. Den är ju rätt lik de andra två...

Mera saffransbullar

Mera bullar "bakade". Jag gav bort den andra lussebullen jag gjorde, så det blev två nya till mina barn.

Bullar


RSS 2.0