Ergonomi

Min arbetsplats igår kväll kommer aldrig att vinna några priser i bästa ergonomi. Det vågar jag lova. (Hör jag gråt från ditt håll syrran?)

Min ursäkt är att jag strök gardinen, hängde upp den och den var ju toklång. Klippte, nålade och sydde, allt medan gardinen lugnt hängde kvar.Sittplats: FÖRSIKTIG barnpall från IKEA.

Tio pingviner

Idag hämtade jag och barnen ut ett groteskt stort paket från Panduro. 95% av innehållet var luft och ihopknölat papper och i botten av den gigantiska lådan hittade vi dessa små raringar. Vi satte genast igång att pyssla, och en timme senare satt vi där med 10 stycken söta pingviner.

Material: Färdig pysselsats från Panduro. Egentligen från 5 år, men 3,5-åringarna klarade det fint med lite assistans från mig.

Så roligt det är att pyssla med barnen!

Turkost

Vad får man om man tar ett paket Nitor textilfärg i turkost, en bit brun-vitt elefanttyg från Jofotex, en bit vit-brunt uggletyg från Jofotex, en bit gul-blå trikå från Eiser, samt en tvättmaskin?Tadaaaa:Elefanttyget och uggletyget blev turkost och den blå-gula trikån blev koboltblå-gräsgrön. Mycket snyggare än den var innan. Jag är nöjd med färgbadet! Som vanligt är färgerna lite svåra att fånga exakt på bild. Den turkosa färgen på uggletyget är ännu mer turkos i verkligheten.

Bästa vetekornen

Har nu efter flera års värmande studier (hi hi) konstaterat att det bästa att fylla en vetevärmare med är hel vete från Saltå Kvarn. Det bovete jag provade med i förra värmaren, se här, var inte lika bra och doftar inte så väldigt gott heller. (Har nu också lärt mig att bovete inte alls är släkt med vete egentligen!).


Bilden är lånad från Saltå Kvarn.

Om man inte hittar hel vete i sin matvarubutik kan man gå in i en hälsokostbutik och beställa några påsar. Det är 700 g per påse. Jag använder 1 kg vete i mina värmare med kardborre.

Så nu vet ni det.

Mössa nr 2 klar

Även andre sonen nöjd med sin mössa.Material: Limegrön interlock från Nea Nobelle. Blå textilfärg Panduro. Egenritad stjärna. Självhäftande plast från hobbyaffär. Liten klippt bit av kökssvamp att dutta färg med. Svart fleece till insidan, från lokal tygbutik.

Mönster: Egenritat. Storlek ca 54.


Pärlpyssel

Nu tänkte jag komma med lite inspiration på något annat än sömnad. Busenkelt pärlpyssel! Perfekt sysselsättning en regnig dag för två 3,5-åringar och en 28-åring.


En blå bil. Bakom skymtar stjärna och hjärtan.


En orange bil. Samtliga pärlfigurer hänger i kanten på gardinen med hjälp av sytråd och säkerhetsnålar.

Material: Ståltråd. Jag hittade ingen hemma så jag köpte på Ica Maxi. Finns antagligen lite varstans att hitta. Pärlor. Vi köpte dessa på Myrorna, men pärlor finns ju i de flestas hem, eller så hittar man på leksaksaffären eller Maxi. Sytråd och säkerhetsnålar för upphängning i gardinen. Någon form av verktyg är också bra att ha för att knipsa av ståltråden.

Man trär alltså bara upp en massa pärlor på ståltråden och formar sedan till den till valfri form.

Man skulle även kunna tänka sig att göra egna julgransprydnader på det här viset, en ögla av sytråd så är det bara att hänga upp i granen.

Mössa på gång

Andre sonen ville ju inte helt oväntat också ha en mammasydd mössa! Till honom blir det limefärgad mössa med blå stjärnor. Här ser man också hur mössan är klippt i tyget. En likadan insida i fleece, men man lämnar ett vändhål i fleecen öppet. Syr sedan kanten mot ansiktet räta mot räta och vänder ut och in genom vändhålet. Det får man sy ihop för hand sedan.


Mössbeställning

Min ena son sa idag "Mamma du kan sy en mössa till mig". Ja det är klart gubben! Hans första önskemål var att få en spindelman på mössan (huvvaligen tänkte jag men sa inget naturligtvis). Efter att vi konstaterat att vi inte har något spindelmannentyg så valde han ett annat tyg. "Det här tyget är fint mamma". Ganska långt ifrån spindelmannen om man säger så!

Mössmodellen är sådan att den går ner över öronen. Den passar perfekt under hjälmen också.

Jag gick faktiskt och funderade i dagarna på att sy mössor, så sonens önskning kom precis rätt i tiden. Igår vid hämtning av barnen så kikade jag vad andra barn hade på huvudet och en del både större och mindre barn verkar ha denna mösstyp som går ner över öronen, såg faktiskt ett par pappor i samma typ av mössa också.Mönster: Helt egenritat, med utgångspunkt ifrån en älskad mössa från H&M. Sydde en provmössa först i fultyg och justerade mönstret ett par gånger. Storlek ca 54.

Tyg: Jofotex nytryckta landskapstyg, kom i brevlådan från min tygängel Marine. I hennes blogg kan man se tre tröjor i samma tyg.
Insidan är svart fleece från en lokal tygbutik.

Sonen sover för närvarande, därför fick en ballong bli så här tjusig. :-)
Om mössan nu passar i morgon, vilket den borde göra, så blir det kanske fler mössor. Jag ser framför mig en enfärgad med egentryckta stjärnor bland annat.

Frågan är väl bara just nu: Kan en 3,5-årig grabb ha denna mössan eller ser det ut som en bebismössa?! Den matchar i alla fall perfekt till den svart-orange overallen.

Nytt härligt tyg

Pysslar mest med lite småhemliga saker just nu, så jag visar i stället bild på ett härligt tyg som låg i brevlådan idag.Det är ett trikåtyg från The Fabric Fairy i USA som MothY så snällt har ordnat sambeställning ifrån. Tyget heter "Construction Time". Kul att hitta ett "pojkigt" trikåtyg, vilket inte är det lättaste faktiskt. Många olika färger på muddar passar om man gör en tröja i det här tyget, finns många detaljfärger att ta upp. Orange, rött, klarblått, gult, svart... Vi får se vad det kan tänkas bli!


RSS 2.0