Televerket-byxor

Jag gillar fotboll när det är på lite i bakgrunden, men är inte tillräckligt intresserad för att bara sitta och stirra på en match i två timmar. Därför är det nu perfekt att sitta i vardagsrummet och sy och ha fotboll på TV. Man hör ju när det händer något intressant, så kan man titta dit då. Alla intressanta händelser kommer dessutom alltid i repris. Dessa byxor kom till under matchen då Ryssland slog Holland. Jag hoppas alltid på  förlängning för då blir det mer sytid. ;-)


Orange brallor med röda sömmar.


Detalj fram


Baksidan. Färgen är mer knallorange i verkligheten än på bild. Dom är riktigt televerket-orange.


Bakfickorna

Material: Orange easy-cotton från Nea Nobelle. Härligt mjukt tyg men ändå lite rejält. Lite mjukt mjukt jeans-aktigt. Röd tråd. Reglerbar resår i midjan, knapp från knapplådan (tack mamma för påfyllningen!), vanlig resår i bensluten.

Mönster: I grunden Aqua-shortsen från Ottobre 3/2008. Storlek 80 på bredden och förlängd till byxa i storlek 104. Med resår i bensluten funkar det med lite långa byxor. Bakfickedetaljer med inspiration från Yrväder.

Bra: Orange byxor hade vi inte sedan innan. Annars har vi varianter på köpta sådana här byxor i andra färger. Perfekt på sommaren, särskilt nu när det är för kallt för shorts. Roligt att ha färgglada kläder till pojkarna!

Mindre bra: Lite tråkigt att jag glömde sy i en storleksetikett nu när jag har sådana. Men man ser ju å andra sidan redan vad som är fram och bak på byxorna. Jag glömde även att sy dit extra "slit-knän" som jag hade planerat att göra.


Sommarväska

En "dagiskasse" för alla prylar som man har med sig överallt på sommaren.Tyget köpte jag i våras i en lokal tygbutik just med tanke på att göra en väska. Näsduksfodralet kom till av bara farten, dom är ju så snabbsydda och söta! Väskan är fodrad med vitt bomullstyg.

Jordgubbshaklappar

När jag klippte till duken i stugan blev det lite över. Har sett haklappar av vaxduk i många sybloggar, ingen nämnd ingen glömd. Så det blev jordgubbshaklappar att matcha duken med. Först sydde jag bara en, med lilla kusin i åtanke. Sedan kom jag på att även treåringar kan behöva haklapp vid jordgubbsätande, framförallt då treåringarnas moder inte uppskattar svårborttagna fläckar på kläder... Så då klippte jag till två haklappar till. Dock tog den röda snedslån slut mitt i den tredje haklappen så för närvarande finns det bara två färdigställda.


Bilden blev lite mörk av någon anledning

Material: Jordgubbsmönstrad "vaxduk" från Hemtex. Inte sån där glansig vaxduk utan mer som avtorkbart tyg. Röd snedslå, två olika stumpar, tror det är från Ohlssons och Maxi, finns ju lite varstans. Lite vit kardborre som stängning.
Mönster: Egenritat. "Spillfickan" blev lite liten så det går inte i stora mänger spilld mat.

Blå ugglor

Tyger med vit botten är egentligen inte så praktiskt på treåringar. Tilde textil var först ut med att färga ugglor. Även Strömming, Ottopippi mfl. har färgat ugglor så jag ska inte ta åt mig äran för att ha kommit på idén.

Det vita tyget med marinblå ugglor på från Jofotex såg ut så här från början:


Därefter åkte det i ett färgbad i min tvättmaskin och kom ut i den här härliga färgen som heter "blåklint".


När jag stod på Åhléns och valde färg hade jag inte sett några blå ugglor. Tyget gick i tvättmaskinen och blev blått, tvättades därefter en extra gång för att ta bort överskottsfärg, och när jag sedan skulle hänga tyget på tork kikade jag på datorn och fick se att Älsklingsfrö uppdaterat sin blogg under kvällen. Och vad får jag se där om inte "mina" blå ugglor. Vi hade samma tanke! Hon har även gjort några andra färger.

Rolig idé och kul att det fungerade! Återstår bara att sy något av det.

Material: Nitor textilfärg "blåklint". Uggletyget från Jofotex. Tvättmaskin.
Roligt: att möjligheterna känns obegränsade. Att de blå ugglorna blev fina, jag är nöjd!

Ibland har man tur

Jag fick ett paket skickat till mig som inte alls skulle till mig. Tog kontakt med avsändaren (det fanns turligt nog en avsändare) och jag skickade sedan paketet vidare till rätt mottagare. Som tack för hjälpen kom idag med posten det här underbara tyget!Jag blev så glad! Det är väldigt klara och fina färger i tyget. Det ska få bli en prydnad på väggen i barnens rum har jag tänkt. Ljust ljust gula väggar och så den här färgklicken, härligt!


En liten liten uggletröja

Ja så blev det ju en liten liten uggletröja också, på beställning av min son som fick en likadan uggletröja häromdagen.Hade ingen vit kardborre så den är ofärdig i knäppningen baktill just nu.

Mönster och material: Samma mönster som den lilla sköldiströjan. Samma material som i den stora uggletröjan förutom att jag här använt turkos Hilco-interlock eftersom den är tunnare och smidigare än muddväven och fungerar bättre på så pyttesmå detaljer som det är frågan om här.

En liten sköldiströja

Av tyget som blev över när jag sydde den här tröjan så blev det en liten liten sköldiströja till Ruben.

Material: Sköldistyget som blev över när jag sydde den här tröjan. Brun interlock från Hilco. Liten bit kardborre till knäppningen bak på ryggen. Tear Easy från Nea Nobelle för att stabilisera applikationen.

Sköldistyget räckte inte för att göra ett helt framstycke, därför tog jag brunt på framsidan och gjorde en applikation. Fick på så vis också öva mig på att göra applikationer. Den blev rätt bra, men om man ska granska den med lupp så finns det ett par sneda stygn.

Mönster: Egenritat, utgick ifrån Rubens mått och hans originaltröja och ritade ett eget mönster.

Det tog en hel del tid faktiskt att sy en sån liten tröja. Minst lika lång tid som att sy en barntröja faktiskt. Men den blev väldigt söt! Nu har Ruben tyvärr bara grå eller gula byxor att välja mellan, så någon gång framöver kanske det blir sytt byxor till Ruben i någon ny färg också? Förslagsvis bruna.

Uggletröja

Sommarfräsch kombination om jag får säga det själv. Minns inte riktigt om jag sett just denna kombination i någons blogg, det kan hända att jag fått inspirationen från någon annan. Ge mig gärna ett tips i så fall så kan jag länka till dig!

Material: Vitt tyg med röda ugglor från Jofotex. Turkos muddväv från Ohlssons. Storlekslapp 104 i nacken. Barnen har ju lärt sig att lappen ska vara bak i kläderna så det går inte så bra med hemsydda utan lapp.

Mönster: Samma som till sköldiströjan. Syr på muddkanterna "osynligt". Klipper en 5 cm bred bit av muddväven. Syr på räta mot räta. Viker över kanten och syr från rätan, så nära muddkanten det går. Klipper rent från baksidan. Snyggast om man har tygets färg på övertråden och muddvävens färg på undertråden i sista steget.

Bäst: att kombinationen blev så sommarfräsch och lyckad.

Sämst: att jag återigen lyckades sy på en ärm räta-mot-aviga och var tvungen att sprätta. Att det ska vara så svårt!

Sköldiströja storlek 104

Denna tröja från Me&I tillverkades bara i vuxenstorlek, plus bodys i barnstorlek. Det har varit min favorittröja sedan jag köpte den. Har länge tänkt att sy en barntröja från en vuxentröja, så till slut slog jag till på en på den kända auktionssajten.


Ostruken, som alla plagg är i den här familjen... En gång när jag stod och strök så frågade min ena son: "vad gör du mamma?" vilket nog talar för hur ofta jag ses med ett strykjärn i handen.

Material: Mammatröja i storlek L, köpt begagnad på Tradera. Brun interlock från Hilco. Jag återanvände Me&I-lappen i nacken, samt sydde dit en storleksetikett i storlek 104 som Marine så snällt ordnat sambeställningar för för att få ner kostnaden per etikett. Jag köpte 25 st etiketter i storlek 104 så det återstår väl att se om jag hinner sy 25 plagg innan barnen hoppat vidare till nästa storlek. ;-)

Mönster: En kompott. Grunden är tröja form 1 från Meedom&Meedom i storlek 92, men förlängd till en 104, samt att jag tagit ärmbredden från storlek 80. Jag återanvände fållen nedtill på tröjan.

Eventuellt kan det senare komma en bild på mor och son i likadana tröjor.

PfiffikusEn mycket praktisk liten mätgrej. Hur kunde man klara sig utan en sådan förut? Enklare att mäta sömsmåner och fållar med denna än att trilskas med ett 150 cm långt måttband.

SnickarshortsVisst måste dessa gå under namnet snickarshorts?

Mönster: så modifierat att jag skulle kalla det eget, men har grunden i aquashortsen från Ottobre, se inlägg nedan om dessa shorts/byxor.

Verktygstyg

Hittade det här härliga bomullstyget på Ohlssons. Några förslag på vad jag ska göra med det?  Min ena son föreslog "solhatt" (vad kan han ha fått den idén ifrån... hmmm...) och när jag sa att det är så mycket tyg så vi kan sy mer än en hatt, då föreslog han en jättestor hatt som alla barnen kunde krypa in i.

Någon med fler förslag? :-)

image110

image111

RSS 2.0