Omlottkjol

Gick igenom garderoben inför sommaren och konstaterade att jag ägde en omlottkjol av årsmodell ca 1996. Den behövde helt klart uppdateras. Det blev en kjol i jeanstyg, tunt tyg, samma som dockhattarna.

image92
Gamla kjolen, inköpt på marknad, inget jag hade tänkt bära år 2008.

image93
Nya kjolen, omlottkjol i jeanstyg. Ganska ljust blå nyans. Tyvärr hopplöst att fotografera inomhus utan dagsljus.

image94
Detalj från nya kjolen, ficka. Här stämmer färgen ganska bra överens med verkligheten.

Det kommer bättre bilder nästa vecka, eventuellt också bild på kjolen hur den ser ut på.

Material: Tunt jeanstyg från Ohlssons. Tygkostnad för kjolen ca 20 kr. Mörkblå sytråd. Fegade ur lite och valde att sy en neutral kjol så att den ska passa med vilken överdel som helst. Hade funderingar på att göra den lite mer crazy men det kanske blir nästa kjol istället. Har ett helt galet tyg som definitivt inte är neutralt, det kanske blir nästa kjol, om jag vågar.

Mönster: Helt eget, skapade allt eftersom. Klippte lite på känn. Gjorde tyvärr inget vettigt mönster att spara så det lär bli samma visa om jag ska sy en kjol till.

Det enda som är kvar att göra är att fixa knäppningen. Hade planerat att banka fast några tryckknappar men det känns inte riktigt rätt längre så jag ska fundera lite till på det.

Känns kul att skapa något åt sig själv som omväxling. Kjolen sitter bra och jag är nöjd med hur den blev.

Myshörna

Jag tror att många kikar runt i sybloggar och pysselbloggar för att få inspiration. Tänkte därför dela med mig av barnens myshörna.

Myshörnan

Madrassen är en 80x200 cm från Jysk som jag skurit till så den fått en annan form. Nu är den ca 110x110 cm. Det var enkelt att skära i den med en vass kniv. Överdraget är ett lurvigt överkast från Jysk som jag sytt om så det fått samma form som madrassen.

Den randiga kudden är tyg från IKEA. De övriga är Karin Mannerståhls tyg.
Lampan är från IKEA.


Våren är kommen

Snön smälter och Ruben tyckte det började bli lite för soligt. Man måste ju akta så man inte bränner de små öronen i solen, eller hur?
Ruben
Rubens nya solhatt

Material: tunt jeanstyg från Ohlssons. Kommer troligen att ses på fler hattar framöver, både till stora och små. Valde marinblå tråd.

Mönster: mitt vanliga solhattmönster, förminskat i kopiatorn.

Bra böcker

Börnetöj 0-3 år och 4-7 år av Hanne Meedom och Sofie Meedom. Fina inspirerande bilder och enkla mönster. Danskan går att förstå om man klurar lite. Boken 0-3 år finns även i en svensk version fast med äldre bilder, den går inte att köpa längre men den brukar finnas på biblioteken.

Böcker

Idiotprojekt

I brist på nya alster visar jag här ett lapptäcke jag sydde för fyra år sedan. Det var mitt första och hittills enda lapptäcke. Ett fullkomligt idiotprojekt insåg jag efter vägen. Det låg som ett UFO i perioder (UFO=unfinished object) men till slut blev det klart! Fick hjälp med några bokstäver av mamma och syrran också, så jag kan inte ta på mig hela äran.

Jo jag fick då för mig att jag skulle brodera hela alfabetet i korsstygn och sy ihop till ett lapptäcke... Inga vanliga bokstäver heller utan Nalle Puh och hans vänner blev det.

Så här såg det ut när jag broderade:
lapptäcket

De första raderna ihopsydda:
lapptäcket

Detaljbild:
lapptäcket

På god väg:
lapptäcket

Här har det kommit dit en röd kant:
lapptäcket

Det färdiga resultatet, rätt snyggt om jag får säga det själv:
lapptäcket

Tilläggas ska kanske att detta projekt gjordes då jag ännu inte hade några barn. När det sedan visade sig att mitt första barn var två på en gång i magen, så blev det inte ett till lapptäcke. Kanske förståeligt? ;-)

En till sötaste Ruben i stan

Självklart fick Rubens tvillingbror Ruben också en väst. Fast med röda kanter.

Väst
Väst

Jag fick smyga in i barnens sovrum och lirka ut Ruben ur sovande sons säng för att kunna ta bilden. Nu sover Ruben sött igen.

Sötaste Ruben i stan

Ruben blev lite avis på västarna. Så det var bara att sy en till Ruben också.

Rubenväst
Rubenväst

Är han inte söt så säg?!

Kantade denna med orange snedslå, enklast möjliga, han blev utan blixtlås.

Rykten säger att den andra Ruben som finns i familjen nu blev avis på Rubens väst, så det kan hända att det kommer att produceras en väst till inom kort. Troligen med röd snedslå.

Lite roligt apropå Ruben, vi har två likadana dockor (självklart är dom enäggstvillingar, vad annars?) och båda heter av någon anledning Ruben. Barnen säger Ruben om båda dockorna, men dom böjer ordet så att det heter "min Rub" och om dom talar om båda så är det "våra Rubar". Sött!

Västarna klara

Det blev varsin väst till slut.

Västar

Sydde på varsitt tygmärke så att de inte skulle bli exakt likadana. (Tygmärken i 5-pack från Ohlssons)

Brandbilen
Brandbil

Bil
Bil

Ville sy en upphängningsanordning i nacken också. Det fick bli detta ego-band. :-)
Upphängning


Snora med stil

Jag var tvungen att sy något som jag kunde utan att tänka. Så det blev några näsduksfodral.
Dock visade det sig att sy utan att tänka var en dålig idé då gamla syfrökens "rätsida mot rätsida" slutade ringa i öronen för en stund. Aviga mot räta betydde sprätta lite.

Fodret i alla fyra är det turkosa tyget med vita prickar som näsduksfodralen ligger på.
image73

image74
Och så dagens humor: kan man kalla detta för ett gitarrfodral?

Tyget klipps 15,5 x 17,5 cm och sys med 1 cm sömnsmån. Skriver upp detta mest för mitt eget minnes skull. Varje gång jag ska sy dessa måste jag mäta på ett jag sytt tidigare.

Mössa med dålig passform

Det här blev inte så lyckat.
Mössa

Men det positiva är att jag tror att jag listat ut hur jag ska förändra mönstret så att det blir bra nästa gång.

Och nej, jag har inte planerat att de ska bära västen, stövlarna och mössan samtidigt. Någon måtta får det lov att vara på randigheten. *skratt*

Tyg till salu

Säljer 2 meter av detta fina bomullstyg i retrostil. Pris 60 kr/m + frakt.
Lämna ett meddelande hur jag kan kontakta dig om du är intresserad.

image70
image71

Mörkbrun botten. Gitarrer i två turkosa nyanser, och grön-oliv-lime. En gitarr är 9 cm hög.
Mjukt bomullstyg. Tyget är helt nytt och oanvänt.

SÅLD


Randig väst

När jag fick syn på det här second-hand-tyget så tänkte jag direkt på de randiga Molo-stövlar som står här hemma och väntar på våren. När tyget dessutom blev mitt för 53 spänn och mängden räcker till två västar + lite extra, då var det inget att fundera på.

Själva sömnaden klurade jag på i någon vecka, medan utförandet av sömnaden tog två kvällar. Jag har aldrig sagt att jag är snabb på att sy! ;-)

Väst

Material: Marinblå dragkedja från Åhléns, 44 kr, det var det dyraste av allt på västen. Marinblå band i sidorna och på axlarna för att dölja sömmarna (syns inte så bra på bilderna), från gömmorna. Randigt quiltat tyg köpt begagnat. Det är vadd emellan två tyglager, baksidan är gul.

Mönster: Ritat själv utifrån grundmönster i Meedom&Meedoms bok. Den blev något smalare än jag tänkt dock.

Ska givetvis sy en till. Hur ska man annars kunna välja vem som ska få denna? Får variera med olika tröjor under samt olika mössor så att barnen inte blir identiska.

Väst
Med matchande stövlarna till.

RSS 2.0