Solgul monsterbralla

Ville sy velourbrallor utan mudd, så jag gjorde ett försök på reafyndad gul velour från Ohlssons som legat på tyghyllan sedan i somras.Sedan spontantryckte jag dit ett brunt monster också. Byxorna blev jättebra i modellen, satt toppenbra på sonen och han var nöjd. Så dessa brallor kommer det att bli fler av, i andra färger. Dock kan jag lägga till någon centimeter på längden så att det finns lite mer växtmån.

Det tog mig en vecka att sy dessa. Största problemet var att tråden gick av i overlocken och jag lyckades inte trä den rätt. Men till slut så gick det! Och nu vet jag ju hur man gör i alla fall. ;-)

Tusen tack min hemliga vän!

Idag kom en avi i brevlådan och jag fick hämta ut ett paket från min hemliga vän i Give and Get.
Paketet slet jag upp redan i bilen för jag var så nyfiken. :-)

Ett jättefint paket har min hemliga vän skickat till mig! Vi börjar med en bild:Jag fick två trikåtyger som ligger i bakgrunden. Det röd-orange-randiga har jag redan en bit av, men jag har inte velat använda det så mycket för jag vill inte att det ska ta slut. Så det blev jag mycket glad över att få! Matchande orange var perfekt till. Jag/vi fick inte mindre än fyra mössor! En mörkbrun stickad mössa, som inte syns så bra på bilden. Den var perfekt på mitt huvud. Jag har haft lite lösa planer på att sticka en sådan men det har inte blivit av ännu. Så det var mitt i prick! Sedan tre stycken trikåmössor som är perfekta i tjocklek nu när det går mot lite varmare tider (förhoppningsvis). Mössorna valde min hemliga vän att skicka i en rätt stor storlek och hon hoppades att de skulle passa. Det gjorde dom! Pojkarna har haft mössorna på sig inomhus sedan jag kom med paketet. De var mycket nöjda. En gul och en grön till pojkarna alltså, och den röda passade på mig, så nu kan vi matcha varandra. Jättefina mössor!Sedan så hade jag önskat mig disktrasor, och gärna i turkost. Detta pga att vi hade turkosa gardiner i köket då jag skrev det. Min hemliga vän ursäktar sig att det blev rosa istället och hoppas att det passar. Det hon inte visste var att jag köpte nya köksgardiner förra veckan, har precis hängts upp, och de nya gardinerna är vita med rosa mönster på! Och den rosa färgen på disktrasorna är exakt samma nyans som den rosa på gardinen! Vad var oddsen för det? Mitt i prick alltså! :-) Jag blev nästan lite fundersam om du hade varit hem till mig och kikat in genom fönstren. ;-)Ett ark med vliesofix (tror jag?) var med, och två stycken "magiska tygpennor" och en magnetisk skål för nålar. Jag fick också tre olika mönster.

Ett jättefint paket som jag är väldigt glad över. Tack så mycket min hemliga vän! Det var inte så svårt att räkna ut vem du är efter att ha tittat på skidåkarmössorna och blomman på disktrasan, men vi ska ju inte avslöja något innan alla har fått sina paket så jag skriver det inte nu. :-)

Så löste jag byxproblemet

Tack för råden i inlägget om att förminska midjan i byxor. Jag sprättade några stygn i sömmen, trädde i en lite kortare och lite smalare resår, och sydde ihop resåren. Sydde igen hålet för hand. Det blev bra och inte för knöligt. Godkänt från pojkarna! Tre par brallor har fått denna lösning idag. Tänkte bara dela med mig av tipset ifall det finns fler med slanka barn som funderar på samma sak.

Opoppis tröjor blev poppis

Jag har två söner med bestämd klädsmak. Dessa tröjor som jag tycker om, enfärgade från PO.P, ratas. Detta pga att "det inte finns någon figur på". Allt enligt sönerna. Kläder som ligger oanvända känns onödigt. Då kom jag på denna idé.

Stryka-på-märken med bilar från filmen Bilar. Plötsligt blev tröjorna mer intressanta!

Material: En röd och en brun tröja från PO.P. Stryka-på-märken från H&M (3-pack kostar 29:50). Strykjärn.

Hur förminska midjan?

Köpte dessa snygga byxor, men tyvärr är de galet stora i midjan för mina smala gossar. Hur ska jag göra för att sy in dem? Resåren är fastsydd hela vägen runt. Är enda alternativet att sprätta hela sömmen, korta resåren och sy en ny söm?


Hammartröja

Ja nu blev det en hammartröja. Första tröjan sydd i det här tyget, som kommer från USA. Jag ville testa att göra en applikation och då blev det en hammare för att matcha temat i tyget. Blomma åker vagn har en jättebra applikationsguide med steg-för-steg-beskrivning om hur man gör. Dock hade jag inget totally stable så jag körde snålvarianten med fastnålat tidningspapper på baksidan. Det gick bra, men det drog sig aninens aningens på ett ställe. Inget som märks.Det var son A som skulle få tröjan, och han har gått och tjatat länge om att jag ska sy klart den. Jag gjorde nämligen applikationen först, sedan blev tröjan liggande ett tag. Nu när den var klar så hann jag bara ta denna bilden, sedan drog han av sig den och gav den till sin bror. Han har haft den på sig två dagar i sträck. Så jag vet faktiskt inte riktigt vems tröja det är för tillfället.

Mönster: Det vanliga raglanmönstret från Yrväder, dock kortade ärmar. Men jag måste ha tänkt galet när jag klippte för den blev väldigt lång. Jag lade nog till för fåll två gånger. Det är dock ett överkomligt problem. Jag har svårt att tänka mig att barnen skulle sluta växa.

Tyg: verktygstyget från The Fabric Fairy, blå Hilco interlock.

Sydde kantbanden på coverpron och det blev godkänt men inte helt perfekt. Måste ändra diffmatningen nästa gång tror jag. Dock så ser man att halsringningen ser rätt stor ut, men den gick precis med nöd och näppe att dra över huvudet. Nackdelen med stora huvuden. Kanske är det bättre att sy på vanlig mudd i halsen på tröjor till mina barn ändå. Det är lättare att få över huvudet då. Som till exempel elefanttröjan.

Byxorna på bilden är för övrigt också hemsydda. Tidigare bloggade här.

Uggletröja med bandkantarmojängen

Är det konstigt att man gruvat sig lite för att ta fram den här märkliga mojängen?


Det visade sig dock rätt snart att det inte alls var lika svårt som det såg ut.


Man klipper/skär remsor som är 42 mm breda och matar in i den här Tape bindern och sen blir plaggen kantade med 12 mm breda vikta muddkanter. Mojängen viker och syr på en enda gång. Jag monterade bara dit den, justerade den lite åt vänster efter att ha provsytt lite, och sen fungerade det bara. Gjorde inget särskilt. Trådspänningen är 4-4-3, stygnlängden 3, diff 1,0 gav rakt band, diff 0,75 gav lätt svängt band (bra för svängda kanter). Pressarfotstrycket rörde jag inte, det visade sig vara 11 mm när jag mätte efteråt.

Symaskinen var trädd med rosa efter att jag sytt toppen till mig, så jag körde vidare på det.
Det blev en liten tröja i storlek 62, mönster från Ottobre 1/09. Uggletyget från Jofotex förstås, och det rosa är Hilcos interlock.


Dubbelvikta muddar i ärmarna förlänger användningstiden.


Här ser man kantningen lite i närbild. Jag hade kunnat lägga sömmen någon millimeter längre mot kanten så hade det blivit aningens bättre kanske, men för att vara första försöket är jag jättenöjd. Till och med storlekslappen kom jag ihåg att peta in.


Därefter bort med kantbandsmojängen för att fålla upp nederkanten. Här ser man att sömmen på insidan omsluter uppviket på ett bra sätt. Tvillingsömmen blir här på utsidan, man kan även sy tvärtom ifall man vill ha en synligare dekorationssöm på utsidan istället. Har använt två nålar här, man kan även sy med tre nålar så blir det tre parallella sömmar och "härvan" på baksidan blir då 6 mm istället för 3 mm.

Slutligen, finns det något bättre sätt att göra 42 mm breda remsor, än att skära på detta sätt? Klippa blir ju inte så rakt. Men det är lite pyssligt då man måste flytta efter tyget allteftersom om man vill skära ut på hela bredden av tyget.


RSS 2.0