Tyg

Tipsar er som gillar retrostilen. På Ohlssons finns detta tyg för 69 kr/m. Jag köpte en halvmeter med planen att göra en väska till mig själv.

Tyg


Muddbyxor

Det blev ett par turkosa muddbyxor av tyget till att börja med.

Byxor

Mönster: Meedoms bok om barnkläder 0-3 år, Form 1, storlek 98, men jag lade inte till någon sömsmån när jag klippte ut tyget för jag ville ha lite tajtare passform. Kortade ben och midja lite eftersom jag använde mudd. Borde dock korta av lite mer upptill i midjan på nästa par byxor, och det skadar inte om de blir någon cm längre i benen så att de kan användas längre tid. Passformen var bra i övrigt.
Material: Turkos hilcovelour och randig turkos-lime-vit muddväv från Nea Nobelle.
Roligt: att det är så glada färger!
Tråkigt: att jag inte kan sy de limefärgade byxorna just nu eftersom jag saknar lämplig färg på tråd.

Underbara tyger

Fick häromdagen en leverans med helt underbara tyger från Nea Nobelle. Turkos och lime velour samt en randig muddväv i turkos-lime-vit. Ska bli byxor och tröjor till barnen tror jag. Härliga färger!

Tyger

Tygprover

Tyger

Fick så fina tygprover från E-slöjd i brevlådan idag. Jag och barnen står och tittar vilka färger vi tycker är finast. Den, och den, och den, och den, och... svårt att begränsa sig!

Kanske vi kan sy ett par fina sommartröjor? Det går ju inte så mycket tyg per tröja.

Sent julbak

En liten lussebulle!
Bulle

Material: Velour, gul och brun.
Materialkostnad ca 4 kr.
Tidsåtgång: Ca en timme, men då tittade jag på TV samtidigt.

Sydde ett gult rör som jag stoppade med vadd, och sydde därefter ihop bullen för hand i den rätta formen. Russinen är hopknölade småbitar av brun velour.

Jag planerar att sy lite mat framöver och inte bara fikabröd.

Efter julgransplundringen

Vill visa min julgransmatta som jag har gjort halvfärdig.

Bild9
Vad konstig sned bilden blev i bloggen.

Köpte denna materialsats på Panduro för ett flertal år sedan eftersom jag älskade den. Därefter har den legat osydd eftersom vi inte haft någon gran på jularna. Men när barnen kom så inköptes gran och då skulle mattan självklart göras. Applikationerna är faststrukna, därefter skulle man sy runt kanterna. Först försökte jag klämma in mattan i symaskinen men det var för knöligt så det gav jag upp snabbt. Sedan blev det langettstygn för hand istället. Men julen kom och mattan blev inte klar, så den låg under granen halvfärdigt sydd förra julen. Inför den här julen kom jag naturligtvis inte ihåg detta, utan tog fram mattan samtidigt som granen skulle kläs. Applikationerna sitter fortfarande men de kommer att lossna såsmåningom om de inte sys fast. Så ett nytt försök ska göras inför nästa jul!

Bärsjal till kanin

Bild

Superenkelt sydd "bärsjal" till kanin. :-)

En avlång tygbit i strechigt Nalle Puh-tyg. Vikt fyra gånger som ett dragspel och tyglagren ihopsydda upptill och nedtill. En bit kardborre fastsytt i vardera änden. Klar! Jag har inte ens snyggat till kanterna utan de är bara klippta.

Man sätter ihop "sjalen" med kardborren över ena axeln, och kaninen är det bara att sätta i påsen som bildas.

En gobit till kaffet?

Inspirerad av andra velourbakelser sydde jag två "dammsugare" i velour. Visst blir man lite sugen?
Tycker att tygleksaker är bra då de inte går sönder lika lätt som plastiga saker. Barnen gillar ju att leka picknick med dockorna och nallarna.

Gobit
Den bruna färgen är något mörkare i verkligheten.

Material: grön och brun velour, vadd till fyllning. Materialkostnad ca 3 kr per gobit. Aningen billigare än på Bluebox.
Tidsåtgång: Ca 35-40 min per gobit. Så beroende på vad man anser att arbetskostnaden är per timme kanske det inte blir billigare än färdigköpta. ;-)

Vad jag tänkte på när jag fotograferade var att jag är allergisk mot dessa gobitar så därför köper vi aldrig sådana. Så barnen vet nog faktiskt inte ens vad detta är slog det mig just. Varför valde jag då att sy just dessa kan man fråga sig. Lite småkorkat kanske.

Tunika blev tröja

Vad gör man om man hittar en fin tunika och är pojkmamma?
Svar: Syr om den till en tröja såklart!

Före:
Bild10

Efter:
Bild11

Material: Tunika från Lindex.
Bäst: Att tunikan blev en tröja! Ingen annan har en likadan.
Sämst: Att kantningen blev lite bubblig. Kom på sen vad jag gjort för fel men då orkade jag inte sprätta igen. Det syns inte så mycket. Och att storleken blev ett nummer för stor men det pga att passande storlek var slut och jag ville så gärna ha den. Så ärmarna är lite långa. Men barn växer fort! :-)

Muddbyxor

Så blev det också ett par muddbyxor med kaniner på. Mina 2,5 meter tyg räckte till mycket. :-)


Byxor

En present i storlek 62.

Mönster: från boken Barnkläder av Hanne Meedom. Fast jag gjorde mudd i midjan också. Mudden är dubbelvikt så man kan ha den antingen nedvikt (som på bilden) eller uppvikt.
Bäst: kanintyget såklart. (Från Jnydesign).
Läskigast: att inte ha en susning om ifall byxorna är bra i modellen eller inte.

Har lite tyg kvar som jag tänkte ska bli vårmössor till mina egna barn. Någon som vet ett bra mönster?


Kaninfilt

En filt ca 75x100 cm, kanintyg från Jnydesign på både framsida och baksida. Ihopsydd räta mot räta, därefter vänd och sytt en söm till som dekoration. Ett litet band sydde jag in i sömmen eftersom barn brukar gilla att pilla på lappar. Sydd som present till en nyfödd.

Bild8

Bild7
Färgen på tyget stämmer bäst överens med den undre bilden.

Bäst: kanintyget, och att filten blev så fin. Hoppas att bebisen och föräldrarna gillar den!
Sämst: att filten blev så fin att jag funderar på om inte mina barn behöver nya filtar. ;-)

Och nej, jag syr inte bara i kanintyg även om det verkar så i bloggen just nu. :-)

Näsduksfodral

Av en liten bit resttyg av det fina kanintyget (från Jnydesign) blev det ett näsduksfodral. Sömnadsbeskrivning i Gekkos blogg. Fast jag sydde ihop yttertyget och fodertyget med brun snedslå för jag tyckte det blev lite extra fint. Som fodertyg valde jag ett vanligt stumt bomullstyg för att stabilisera.

Bild3

Bild4

Bäst: att det bara tog ett par minuter att sy. Och att den blev så söt!

Kaninerna förökar sig

Två exakt likadana tröjor blev det (storlek 98). Egentligen brukar jag inte klä mina barn i lika kläder, men med ett sådant fint tyg - hur ska man kunna välja vem av dom som ska få tröjan? Så det blev helt enkelt ett undantag den här gången.

Bild6

Bäst: att kanintyget är så fint och lätt att sy i. (Köpt hos Jnydesign). Och att jag faktiskt lyckades sy två tröjor med muddvävsrullå, mina första! Tvillingnålsömmen i fållen nedtill blev bra till slut, även om det krånglade lite på vägen.
Material: Kanintyget som sagt, och mudden köpt på Ohlssons, en mörkbrun färg. Mönster från boken "Barnkläder" av Hanne Meedom. Tvillingsömmen blev orange för att inte sticka ut för mycket när jag var osäker på hur jämnt jag kunde sy.
Sämst: att passformen på tröjan blev vid trots att jag valde den smala modellen på mönsterarket. Och att det tog 5 timmar per tröja att sy. :-)

Hjärtevärmare

En hjärtevärmare som kan värmas i mikron och gosas med. Innerpåse i form av hjärta, sydd av bomullstyg. Ytterpåsen är sydd av kanintyget och köpt hos jnydesign. Ytterpåsen kan tas av och tvättas, stängs med kardborre.
En present till en alldeles ny liten människa.

Bild1
Framsidan

Bild2
Baksidan med kardborrestängning.

Välkommen till min nya blogg!

Här tänkte jag visa lite alster som jag framförallt syr, men det kan hända att det dyker upp lite annat pyssel också.

RSS 2.0